Noutăți
Com’ON Cluj-Napoca: aproape 10.000 de voturi de la peste 3.000 de clujeni pentru inițiativele tinerilor de dezvoltare a orașului
Com’ON Cluj-Napoca: aproape 10.000 de voturi de la peste 3.000 de clujeni pentru inițiativele tinerilor de dezvoltare a orașului

9.652 de voturi au fost acordate de 3.192 de clujeni pentru cele 123 de inițiative de dezvoltare a orașului înscrise de tineri în cadrul procesului participativ Com’ON Cluj-Napoca. Votarea a început joi, 21 februarie 2019 s-a încheiat joi, 21 martie 2019.

Lista integrală a inițiativelor înscrise, în ordinea descrescătoare a voturilor, se găsește pe websiteul oficial al procesului participativ, la linkul comoncluj.ro/initiative/?lg=ro.

Inițiativele au fost înscrise de tineri cu vârsta între 14 și 35 de ani și abordează teme care se încadrează într-una sau mai multe din cele șase categorii-reper oferite de organizatori: 44 de propuneri au fost înscrise în categoria up-date - aducerea împreună a noului cu vechiul din oraș, 73 în categoria bring-up - abordarea de teme noi în comunitate, 26 de idei s-au încadrat în categoria green-up - mediul înconjurător și relația omului cu natura, 68 de propuneri în categoria meet-up - activarea unor spații din oraș sau schimbarea funcțiunii acestora, 49 de idei au fost înscrise în categoria close-up - povești individuale care ilustrează multiculturalitatea, diversitatea, iar 61 de propuneri au fost înscrise în categoria grow-up - maturizarea clujenilor - de când sunt copii până devin cetățeni activi.

După ce inițiativele înscrise au fost verificate din punct de vedere tehnic, timp de o lună, ele au fost promovate în întreaga comunitate clujeană, iar cei interesați au intrat pe comoncluj.ro unde și-au ales favoritele. Votanții a fost necesar să aibă cont pe platforma bugetareparticipativa.ro. În perioada votului, pe această platformă s-au creat 2.444 de noi conturi.

Primele 49 de inițiative, în ordinea voturilor, se intenționează a fi finanțate cu 4.500 de lei/inițiativă și a fi puse în practică în perioada mai – noiembrie 2019. Pe lângă acestea, se intenționează finanțarea unei inițiative înscrise la Com’ON Cluj-Napoca de un grup cu oportunități reduse. Propunerea se intitulează UP your limits!, aparține grupului Handicope și include seri de şezătoare, seri tematice interactive (pe teme precum stigma/prejudecăţile, comportament dezirabil faţă de persoana cu dizabilităţi, mituri legate de dizabilitate), seri de karaoke, ieşiri în comunitate a tinerilor cu dizabilităţi.

Inițiativa Teatru Mut a grupului Concept, care a strâns cele mai multe voturi – 247 -, propune organizarea unor ateliere de teatru, jonglerie, animație, pantomimă, dans, improvizație, acrobație și fotografie care urmează să se desfășoare într-o hală care inițial avea o cu totul altă destinație.

Com’ON Cluj-Napoca ‘19 este o ediție derulată de Grupul PONT, organizație înființată în 2009 care își propune inovarea socială prin participare, antreprenoriat și cultură, cu accent special pe tineri și digitalizare. Bazele acestui demers participativ au fost puse în contextul programului Cluj-Napoca 2015 Capitala Europeană a Tineretului.

Parteneri Com’ON Cluj-Napoca ’19: Centrul Cultural Clujean, Federația Tinerilor din Cluj, Asociația Fapte, Niște Oameni, Consiliul Județean al Elevilor Cluj.

Proiectul este realizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca.

Alte noutățiVezi toate
Inițiatori, Parteneri, Sponsori
  •  Grupul PONT
  • Primăria și Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca
  • Visit Cluj
  • Cluj-Napoca 100
  • Centrul Cultural Clujean
  • Federația Tinerilor din Cluj
  • Asociația Fapte
  • Niște Oameni
  • Consiliul Județean al Elevilor Cluj