Noutăți
Am lansat Com’On Cluj-Napoca, ediția 2019!

Am lansat Com’On Cluj-Napoca '19! Conceptul acestei ediții este ‘UP’, dorește să încurajeze implicarea tinerilor în ceea ce înseamnă dezvoltarea comunității, punând acces pe anumite teme și priorități relevante pentru realitatea urbană clujeană curentă.

Am lansat Com’On Cluj-Napoca, ediția 2019!

Am lansat Com’On Cluj-Napoca '19! Prin această ediție dorim din nou activarea unor grupuri și micro-comunități informale de tineri din oraș, cu vârsta cuprinsă între 14 și 35 de ani care nu sunt parte a unor organizații legal stabilite, sau chiar dacă sunt, cred în potențialul lor ca și grup, de a genera ceva pozitiv pentru comunitatea clujeană.

Dorim să dovedim faptul că tinerii sunt capabili să contribuie organic la dezvoltarea comunității clujene. Urmărim totodată conectarea în general a comunităților de tineri cu toți locuitorii orașului prin instrumentul votului și prin participarea și implicarea în implementarea inițiativelor susținute prin acest mecanism participativ.

Nu în ultimul rând, pe principiul bugetării participative urmărim ca decizia asupra unei părți a bugetului municipiului Cluj-Napoca să fie delegată direct către cetățenii rezidenți ai orașului.

Com’On Cluj-Napoca dorește să contribuie de asemenea la crearea și dezvoltarea unei e-cetățenii locale, prin integrarea sa treptată în mecanismele de guvernare electronică dezvoltate de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca.

Acest proces participativ își propune implicarea cetățenilor într-un proces democratic de deliberare și decizie pentru stabilirea modalității optime de cheltuire a (unei părți a) bugetului public, bazat pe implicarea tinerilor.

În această ediție dorim sprijinirea unui număr de cel puțin 50 de inițiative din bugetul public alocat de Municipiul Cluj-Napoca din care cel puțin 5 inițiative care sunt propuse de tineri cu oportunități reduse.

Conceptul acestei ediții este ‘UP’, dorește să încurajeze implicarea tinerilor în ceea ce înseamnă dezvoltarea comunității, punând acces pe anumite teme și priorități relevante pentru realitatea urbană clujeană curentă.

“Get Up for a Common Cluj” este sloganul pentru Com’On Cluj-Napoca ’19. Mesajul dorește să provoace și să îndemne la implicare civică în care nu ne lăsăm, și dorim să dezvoltăm în continuare Clujul înspre un epicentru al participării civice în comunitate.

Ce înseamnă pentru noi un ‘UP’ al Clujului în 2019?

 • MEET-UP: înseamnă identificarea și activarea unor spații din Cluj precum și regândirea unor spații existente prin care acestea pot căpăta o altă funcțiune, chiar și temporară.
 • BRING-UP: înseamnă aducerea în atenția publică a unor teme, idei și inițiative ce aduc o noutate în viața comunitară clujeană, generează o dezbatere și schimb constructiv de opinii. Noutatea poate ține atât de subiect în sine cât și de abordarea folosită în implementare.
 • GREEN-UP: înseamnă abordarea provocărilor sustenabilității orașului și comunității locale din punct de vedere al mediului, respectiv relația omului cu natura.
 • GROW-UP: – înseamnă inițiative ce abordează procesul de maturizare al membrilor comunității locale de la o vârstă fragedă prin care devin cetățeni activi ai orașului (mai ales copii și tineri).
 • UP-DATE: înseamnă aducerea laolaltă a Vechiului și Noului Cluj, care ține atât de patrimoniul cultural, natural, material sau imaterial, cât și interacțiunea dintre membrii comunității tradiționale clujene și comunitățile formate prin intermediul comportamentului de oraș-magnet al municipiului care atrage tineri, investitori, turiști atât din regiune și țară, cât și de pe întreg continentul european.
 • CLOSE-UP: evidențierea și punerea sub lumina reflectoarelor a poveștilor individuale ce evidențiază astfel aspectul de diversitate și de multiculturalitate al orașului dar și interconectarea umană dintre membrii comunității tocmai prin aceste povești.

Activitățile eligibile pentru COM'ON Cluj-Napoca ’19 trebuie să se încadreze în viziunea prezentată mai sus, respectiv conceptul UP și prioritățile enumerate. Fiecare inițiativă propusă poate opta pentru una sau mai multe categorii prezentate mai sus.

Alte noutățiVezi toate
Inițiatori, Parteneri, Sponsori
 • Grupul PONT
 • Primăria și Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca
 • Visit Cluj
 • Cluj-Napoca 100
 • Centrul Cultural Clujean
 • Federația Tinerilor din Cluj
 • Asociația Fapte
 • Niște Oameni
 • Consiliul Județean al Elevilor Cluj